Wat is CPO?

Als zelfbouwer, of in collectief particulier opdrachtgeverschap (CPO), zijn particulieren zelf de projectontwikkelaar. Gedurende het gehele ontwikkel- en bouwtraject neem je gezamenlijk de beslissingen, worden de verschillende taken over de bouwgroepleden verdeeld, en kies je samen een procesbegeleider, architect en aannemer. Zo ontstaan unieke, betaalbare woningen.

CPO Bakstayn

Wij hebben onze bouwgroep officieel laten vastleggen bij een notaris. We hebben ons laten tot omvormen tot één rechtspersoon: een coöperatieve vereniging.

Het voordeel hiervan is dat alle leden evenveel stemrecht hebben, zodat elke beslissing democratisch genomen wordt. Daarnaast treedt de coöperatie op als opdracht­gever van de ontwikkeling van ons appartementencomplex. Ieder lid van de vereniging sluit een individuele aannemingsovereenkomst met het geselecteerde bouwbedrijf.

Bekijk ook eens het Stappenplan voor CPO bouwgroepen van de gemeente Amsterdam. Voor een uitleg van de verschillende fases en wat daarin nodig is kun je ook kijken op zelfbouwen in Nederland.